#

DOSM

Jabatan Perangkaan Malaysia


Kategori : Buku dan Rujukan

SDGS: Bandar dan Masyarakat Mampan

Kongsi:

Jumlah Muat Turun

5,118 1,349 0 0

Keterangan

Aplikasi ini menyediakan petunjuk Utama terkini mengenai Penduduk, Pengangguran, Perdagangan Luar, Indeks Harga Pengguna, Indeks Pengeluaran Industri, Pembuatan dan Produk Domestik Kasar tersedia untuk diakses melalui aplikasi mudah alih ini. Data tersedia pada frekuensi yang berbeza (mis. Bulanan, suku tahunan atau tahunan). Lebih terperinci mengenai data ini dihubungkan ke portal.

Buat pertama kalinya, DOSM memperkenalkan statistik di peringkat daerah dalam bentuk infografik yang lebih mudah difahami oleh semua lapisan masyarakat. Maklumat tersebut diperkenalkan melalui sistem interaktif aplikasi mudah alih yang dikenali sebagai MyLocal Stats. MyLocal Stats akan membantu pengguna mengakses statistik sehingga peringkat daerah dan daerah untuk perancangan pembangunan tempatan.

MyLocal Stats 1.0 memberikan statistik terkini mengenai jumlah pertubuhan mengikut daerah dan sektor utama untuk tahun 2015, yang diperoleh dari Banci Ekonomi. Selain itu, data mengenai kelahiran dan kematian serta anggaran penduduk menurut kabupaten masing-masing untuk tahun 2015 dan 2017.

Data dikemas kini berdasarkan Kalendar Pelepasan Pendahuluan. Setiap kali anda melancarkan aplikasi, data juga akan diperbarui ke peranti mudah alih anda untuk mencerminkan maklumat statistik terkini. Aplikasi mudah alih DOSM tersedia untuk dimuat turun secara percuma pada peranti mudah alih yang berjalan di platform Android dan iOS.
Penilaian Pengguna

3/ 5

1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0

Marlina

17 Apr 2024 3:37 petang

Testing